Συρανό Ντε Μπερζεράκ στο Θέατρο Κάππα.
Είναι κάποιες φορές που η ζωή κάνει κύκλους , σε σημαδεύει για τα καλά και εσύ πας στην αρχή … εκεί όπου ξςκίνησες.
Ναι είναι δύσκολο να μιλάω κάποιες φορές για βιβλία και παραστάσεις που είναι αφορμή να δημιουργήσω αφίσες στη σχολή μου , να μελετάω για ανθρώπους -ήρωες βιβλίων που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.
Ο Συρανό Ντε Μπερζεράκ είναι όλα αυτά μαζί και ακόμα περισσσότερα. Φτάνοντας στο υπέροχο Θέατρο Κάππα είχα αυτή την γλυκειά προσμονή να δω ξανά τον αγαπημένο μου ήρωα να ζωντανεύει στη σκηνή.
Δεν θα σου πω αν είναι παιδική παράσταση ή όχι . Παρόλο που ανήκει στην Παιδική σκηνή του Ηλία Καρελλά ήταν από τις αρτιότερες παραστάσεις που έχω δει .
Ευφάνταστο σκηνικό , υπέροχα κουστούμια και μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών και μουσικών είχαν την τιμητική τους.
Ο υπέροχος Λευτέρης Ελευθερίου ενσαρκώνει μοναδικά έναν Συρανό γλυκό , τρυφερό και ταυτόχρονα πολεμιστή και ατρόμητο μπροστά στην αγάπη. Ξεδιπλώνοντας το πολύπλευρο ταλέντο του , ο Λευτέρης είναι σε κάθε σκηνή μια έκπληξη υποκριτική και όχι μόνο .
Η αέρινη Κατερίνα Αθανασιάδη είναι η Ρωξάννη που αγαπά με δυο τρόπους. Την ομορφιά των ματιών και την ομορφιά της ψυχής. Η Κατερίνα αποδίδοντας έναν βαθιά εσωτερικό ρόλο ήταν εξαιρετική .
Ο Φάνης Παυλόπουλος σε διπλό ρόλο δεν χρειάζεται να αποδείξει πόσο ταλαντούχος είναι. Το μικρό τρυκ στο κουστούμι του ήταν απλά η αφορμή για να μας αποδείξει πόσο υπέροχα γρήγορα άλλαζε τους ρόλους του.
Ο Χρήστος Καπενής είναι ο απλά όμορφος Κριστιάν και η απόδειξη της παλιάς παροιμίας .. ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Καταπληκτικέ Χρήστο ήσουν « όμορφα « ταλαντούχος.
Άφησα για το τέλος τα αγαπημένα αδέλφια String Demons που κάθε φορά με αφήνουν άφωνη με τις καλλιτεχνικές επιλογές τους. Έντυσαν μοναδικά το μουσικό κομμάτι της παράστασης παίζοντας ζωντάνά στη σκηνή και συμμετέχοντας ενεργά. Κωνσταντίνε και Λυδία σας ευχαριστώ που δίνετε απλόχερα τη γνώση , τα κλασικά όργανα δεν είναι μόνο για ορχήστρες. Η μουσική είναι παντού …
Έφυγα με την γλύκα της αγάπης , της μουσικής , της ομορφιάς με κάθε τρόπο . Είναι μαγική αυτή η παράσταση και αν φοβάστε να αγαπήσετε… κάντε το όπως ο Συρανό !
Υ.Γ. Τις φωτογραφίες της παράστασης της δανείστηκα από την σελίδα της στο facebook https://www.facebook.com/ilias.karellas,και αυτό γαιτί δεν ήθελα να χάσω ούτε στιγμή με τα κλικ.
Υπόθεση έργου
Ο Συρανό, φοβερός ξιφομάχος και ποιητής, είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη. Όμως δεν τολμάει να της το πει, γιατί τον εμποδίζει η μεγάλη του μύτη. Ο Κριστιάν είναι κι αυτός ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, δεν ξέρει όμως πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο Συρανό δέχεται να βοηθήσει τον Κριστιάν να κερδίσει την αγάπη της Ρωξάνης, με τα δικά του λόγια· τα λόγια ενός ποιητή. Οι δύο πρωταγωνιστές στην πραγματικότητα είναι οι δύο πλευρές ενός ανθρώπου, το σώμα και η ψυχή. Ποιος θα νικήσει; Η εξωτερική ομορφιά του Κριστιάν ή η ομορφιά της ψυχής του Συρανό;
Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Edmond Rostand
Διασκευή: Jo Roets
Απόδοση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Χορογράφος: Αντιγόνη Γύρα
Μουσική: String Demons
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αθανασιάδη, Χρήστος Καπενής, Φάνης Παυλόπουλος και ο Λευτέρης Ελευθερίου
Μαζί τους οι χορευτές: Κατερίνα Γεβετζή και Ναπολέων Μανάτος
www.stekiradio.gr-Μαρία Χαρίτου