ΣΒΑΚ: ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τι είναι το ΣΒΑΚ
Φαντάσου ένα μέρος, όπου τα αυτοκίνητα δίνουν χώρο στους πεζούς και τους ποδηλάτες, τα πεζοδρόμια έχουν φτιαχτεί για περπάτημα και όχι για στάθμευση, η συγκοινωνία είναι συμφέρουσα και εξυπηρετική, οι δημόσιοι χώροι είναι λειτουργικοί, και όλα αυτά τα έχουν συναποφασίσει οι ίδιοι οι κάτοικοι του!
Αυτό το μέρος μπορεί να είναι η γειτονιά σου, η πόλη σου ή το νησί σου, ύστερα από την υλοποίηση ενός ΣΒΑΚ, ενός Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας.
Το ΣΒΑΚ είναι ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών σε μια περιοχή και εκπονείται με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά και των ίδιων των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής.
Γιατί το χρειάζεται ο Δήμος σου;
Η εκπόνηση ενός Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας θα βοηθήσει να καταγραφούν τα προβλήματα στις καθημερινές μετακινήσεις και να αποφασιστεί συλλογικά πώς θα επιλυθούν με τον πιο αποτελεσματικό, περιβαλλοντικά φιλικό και κοινωνικά επωφελή τρόπο.
Στη συνέχεια, αυτό το Σχέδιο θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο του Δήμου για την αναζήτηση πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν μέτρα και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής όλων.
Με μια ματιά, το ΣΒΑΚ θα προσπαθήσει:
- Να αντιμετωπίσει χρόνια συγκοινωνιακά προβλήματα, με προτεραιότητα την αύξηση της οδικής ασφάλειας
- Να ενισχύσει την προσβασιμότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα μειωμένης κινητικότητας)
- Να συμβάλει στον περιορισμό της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής
- Να εξοικονομήσει και να αξιοποιήσει κατάλληλα τους δημόσιους οικονομικούς πόρους
- Να βελτιώσει την εικόνα της περιοχής, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας
Γιατί είναι καινοτόμο;
Το ΣΒΑΚ διαφέρει από τους παραδοσιακούς τρόπους σχεδιασμού, καθώς η φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας εστιάζει στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο.
Έτσι, σε αντίθεση με το παρελθόν, η προτεραιότητα δίνεται τώρα στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στην ανάδειξη του δημόσιου χώρου, προωθούνται τα λιγότερο ρυπογόνα και ενεργοβόρα μέσα μεταφοράς (περπάτημα, ποδήλατο, δημόσια συγκοινωνία, εναλλακτικά οχήματα και καύσιμα) ενώ η δημόσια υγεία και ασφάλεια αποτελούν βασική μέριμνα σε κάθε βήμα.
Το ΣΒΑΚ καινοτομεί και στον τρόπο εκπόνησής του, καθώς ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών φορέων σε κάθε στάδιο της. Με τον τρόπο αυτό, όλοι πια μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση της γειτονιάς τους.
www.stekiradio.gr – Anastasia Sarantidou