Δελτίο Τύπου από την Ελληνική Κυβέρνηση.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
06/01/21
Οι λόγοι που συνηγορούν στο άνοιγμα των σχολείων
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους, με βάση και την εισήγηση της Επιτροπής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα ήταν οι εξής:
Πρώτα απ’ όλα, τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης. Ξέρουμε ότι μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς επωάζεται γρήγορα, για αυτό και έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. Χωρίς όμως να φέρνει αντίστοιχες νοσηλείες, κυρίως στις ηλικίες των παιδιών και τους εμβολιασμένους. Αυτό μπορούμε να το πούμε πλέον με πολύ μεγάλη ασφάλεια, με βάση και τα δεδομένα από το εξωτερικό και από την Ελλάδα.
Δεύτερον, ξέρουμε -και από την προηγούμενη εμπειρία- ότι τα παιδιά -κατά τεκμήριο- στο σχολικό περιβάλλον είναι πολύ πιο προστατευμένα από ό,τι είναι εκτός. Φορούν τις μάσκες τους και κυρίως ελέγχονται παρά πολύ τακτικά και πυκνά, όπως θα ελέγχονται το επόμενο διάστημα. Αυτό ήταν ένα πρωτόκολλο και μια μέθοδος που δούλεψε το προηγούμενο διάστημα και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο σχολικό περιβάλλον τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα από ό,τι εκτός.
Το τρίτο είναι η εμπειρία που έχουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, που να καθυστερεί περαιτέρω το άνοιγμα των σχολείων. Το βλέπουμε στην Αγγλία, στη Γερμανία , στη Γαλλία , στην Ολλανδία. Τα σχολεία ανοίγουν με πολύ περισσότερες χιλιάδες κρούσματα.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, να προμηθεύονται πέντε δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι:
Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
Πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ για δωρεάν τεστ
Όλα τα συναρμόδια Υπουργεία -και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας- και ο ΕΟΔΥ και όλες οι υπόλοιπες δομές, προφανώς και έχουν υπόψη τους την πίεση που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της έκρηξης ζήτησης για διαγνωστικό έλεγχο. Και σε αυτή τη φάση, όπως και στην προηγούμενη, θα διατεθούν εκατομμύρια δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ότι η επιδημιολογική τους κατάσταση είναι τέτοια που θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει τόσα πολλά, στον τομέα του τεστ, όσο η χώρα μας.
Πρώτα απ’ όλα, στο προηγούμενο διάστημα έχουμε διαθέσει πάνω από 320-340 εκατομμύρια για δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού.
Πάνω από 8,5 εκατομμύρια τεστ, rapid και μοριακά, έχει παράσχει δωρεάν μόνο ο ΕΟΔΥ. Πάνω από 86 εκατομμύρια self test δωρεάν σε οκτώ εκατομμύρια πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των εντοπισμένων κρουσμάτων προέκυψε από τα τεστ αυτά.
Στα σχολεία, το 85% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν από τα self test και στην κοινότητα ένα στα πέντε από τα εντοπισμένα κρούσματα προέκυψαν από τα δωρεάν self test που έδωσε η Ελληνική Πολιτεία.
Έχουμε προκρίνει μία επιλογή που δίνει τη δυνατότητα επαναληπτικών τεστ στους πολίτες και μοριακών και rapid δωρεάν από τις δομές, αλλά και self test μέσα από την εκτεταμένη παροχή δωρεάν που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω της «Ο», υπήρξε μία αύξηση και μία πίεση και στα PCR. Γι’ αυτό και έχει δοθεί και η οδηγία από ειδικούς ότι όποιος εμβολιασμένος διαπιστώνεται με rapid ότι νοσεί, να μην υπάρχει ανάγκη να κάνει PCR.
Επτάμηνη η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν αναμνηστική δόση
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει για 7 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, και όχι μόνο για τους άνω των 60 όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, ανεξαρτήτως ηλικίας, στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος.
Η πρόβλεψη αυτή θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες και η ημερομηνία εφαρμογής μπορεί να είναι στο πρώτο 15νθημερο του Φεβρουαρίου. Και αυτό με δεδομένο ότι θα υπάρχει για όλους η δυνατότητα πρόσβασης στην τρίτη δόση πριν λήξει το 7μηνο.
Περισσότερες από 566 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές μέσα στο 2021
Πάνω από 560 εκατομμύρια (συγκεκριμένα 566.962.980) φορές τα συστήματα του Δημοσίου παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» σε διάστημα ενός χρόνου, από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταγράφοντας εκθετική αύξηση το 2021 αναφορικά με τον όγκο των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο.
Ο φετινός αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2020, οπότε οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν σε 94 εκατ., καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2019 και το 2018, όταν ο αριθμός έφτασε τα 34 και τα 8,8 εκατ. αντίστοιχα.
Οι περισσότερες από 566 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές μεταφράζονται σε αποφυγή αντίστοιχου αριθμού επισκέψεων των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες. Καταπολεμάται, έτσι, η περιττή γραφειοκρατία, εξοικονομώντας χρόνο, κόστος και ενέργεια για τους πολίτες, αλλά και πόρους για τη Διοίκηση.
Υπενθυμίζεται ότι στις ψηφιακές συναλλαγές αθροίζονται:
οι ψηφιακές υπηρεσίες, δηλαδή η ταυτοποίηση των πολιτών σε ένα πληροφοριακό σύστημα με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet, και
οι διαλειτουργικότητες, η ανταλλαγή, δηλαδή, πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου χωρίς άλλη ενέργεια από πλευράς του πολίτη πέρα από τη χορήγηση της συγκατάθεσής του.
Αναλυτικότερα:
Σε ό,τι αφορά στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, παρατηρήθηκε εξαιρετικά μεγάλη αύξηση μέσω του gov.gr. Ο αριθμός των αυθεντικοποιήσεων με τη χρήση των κωδικών Taxisnet ανήλθε για το 2021 σε 265.111.222. Παράλληλα, οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν ακόμα 4.520.649 φορές με τη χρήση κωδικών web banking. Αθροίζοντας τους δύο αριθμούς, οι συνολικές ψηφιακές υπηρεσίες ανήλθαν συνολικά σε 269.631.871. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ανήλθε σε 57 εκατ.
Ο αριθμός των κλήσεων διαλειτουργικότητας για αυτοματοποιημένη ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου ανήλθε σε 297.331.109. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ανήλθε σε 37 εκατ.
Ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών έχει άμεσο αντίκρισμα στην καθημερινότητα κάθε πολίτη, καθώς έτσι μετράμε πόσες ουρές είχε τη δυνατότητα να αποφύγει. Για το 2021, μια χρονιά πανδημίας, ο αριθμός αυτός για κάθε ενήλικο πολίτη μεταφράζεται σε περίπου 60 επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες που δεν χρειάστηκε να γίνουν.
Παράταση του καθεστώτος ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών
Η Κυβέρνηση και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, προχώρησαν σε παράταση του καθεστώτος για τη στήριξη επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.
Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί.
Ειδικότερα, η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις των ετών 2021 και 2022, οι οποίες καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022, ενώ κατά το μέρος που αφορά κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό ενίσχυσης εντάσσεται ως πιστωτικό υπόλοιπο στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζεται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022.
Επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα του Παρθενώνα
Συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα θραύσματος του Παρθενώνα -του «θραύσματος Fagan»- από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για διάστημα οκτώ ετών επιτεύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας.
Η ιδιαιτερότητα της επιστροφής έγκειται στην προοπτική που έχει ξεκινήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας προς το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το θραύσμα αυτό να παραμείνει σε μόνιμη βάση στο Μουσείο Ακρόπολης.
Η Σικελία -όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Alberto Samonà- γίνεται με αυτόν τον τρόπο πρόδρομος στο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνάντηση του με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ..
Είναι απόλυτη προτεραιότητα, τόνισε, για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
www.stekiradio.gr – Anastasia Sarantidou