Χαλάρωση μέτρων και νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης – Σε ισχύ το ψηφιακό πιστοποιητικό κορονοϊού – Δωρεάν self tests για όλους τους νέους από 18 έως 30 ετών
Όσον αφορά τα μέτρα που χαλαρώνουν, από σήμερα:
- Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 από ερασιτέχνες αθλούμενους.
- Επιτρέπονται από 1/6 οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 300 άτομα, με μπλοκ ανά 50 άτομα χωρίς απονομές χωρίς θεατές με χρήση μάσκας.
- Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο .
- Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οι εκλογοαπολογιστικές συνεδριάσεις θα γίνονται δια ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150. Πάνω από αυτόν τον αριθμό θα διεξάγονται ψηφιακά, εξαιρούνται από τα νέα μέτρα, οι αρχαιρεσίες που είναι σε εξέλιξη με επιστολική ψήφο.
- Επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης και πιστοποιητικών και θεωρητικών εξετάσεων.
- Η τηλεργασία και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μειώνεται από το 50% στο 25% του προσωπικού.
Όσον αφορά το νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, από σήμερα, ενεργοποιείται νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης που θα είναι διαθέσιμο στο covid19.gov.gr και μέσω των ιστοσελίδων του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Εκεί, θα μπορούν όλοι οι πολίτες να παρακολουθούν τέσσερις κρίσιμους δείκτες:
- Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
- Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επταήμερη κυλιόμενη βάση
- Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
- Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση
Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη από την ομάδα των επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ.
Ραντεβού με τον εμβολιασμό για όλο τον ενήλικο πληθυσμό
- Άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
- Παράλληλα άνοιξε και η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του Covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με το οποίο εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι:
- Στις 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.
- Στις 21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.
Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποτυπώνεται:
- Στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ε.Ε.
Σε ισχύ το ψηφιακό πιστοποιητικό κορονοϊού
Εύκολα και γρήγορα μέσα από το gov.gr όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να λάβουν το πράσινο πιστοποιητικό θα μπορούν να το εκδώσουν είτε ψηφιακά είτε να εκτυπώσουν. Μέσα από το gov.gr θα επιλέξουν τον τομέα Υγεία και Πρόνοια και έπειτα θα δούνε την επιλογή «Κορωνοϊός COVID -19». Στην λίστα με τις διάφορες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. θα προστεθεί και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού. Εκεί θα ζητηθεί να δοθούν οι κωδικοί taxisnet και τον ΑΜΚΑ. Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θέτει σε λειτουργία τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς ο σχετικός Κανονισμός τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID:
- Θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν.
- Αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:
- έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
- έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
- έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.
- Μπορεί να εκδοθεί:
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test) ή
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.
- Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
- Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας.
- Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.
- Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
- Θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.
Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.
Δωρεάν self tests για όλους τους νέους από 18 έως 30 ετών
Από σήμερα Δευτέρα, 31 Μαΐου, ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών. Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες. Αναλυτικά, από σήμερα έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:
- οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
- καθώς και όσοι συμπολίτες είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).
Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επί του συνόλου.
- Έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί χάρη στα self tests, με δεύτερο pcr ή rapid antigen test, 26.444 θετικά κρούσματα ως επί το πλείστον σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας.
- Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ημερήσιες αναφορές κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, σχεδόν το 50% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων προέρχονται πλέον από self tests.
www.stekiradio.gr – Anastasia Sarantidou